Úvod / Vaření / Ostatní / Tvarůžky, nebo-li syrečky dokážou podpořit lidské zdraví
Tvarůžky, nebo-li syrečky dokážou podpořit lidské zdraví
- autor: Redakce
Katalog pro kutily přidat/editovat firmu
Stavební materiály | Nářadí | Recepty | Okrasné rostliny | Užitkové rostliny | Zvířata | Katalog firem |
Tvarůžky s aroma nebo známé olomoucké syrečky se v dřívějších dobách vyráběly doma. Stačilo využívat dost uzrálý odtučněný tvaroh a ten dostával tvar malých kuliček. Po proschnutí se kuličky myly a nechávaly uzrát. Zrající sýry se mohou bez obav konzumovat i v těhotenství, protože obsažené plísně a bakterie jsou prospěšné lidskému zdraví. Navíc v porovnání s ostatními sýry obsahují syrečky méně tuků. Obsahují dostatek bílkovin a také potřebný vápník.
Syrečky sice nevábí svou vůní, ale chutnají naprosto výborně. Oceníte je jako dobrou přílohu k pivu, anebo v době diety, protože obsahují málo tuku a pomáhají tak při redukčních dietách.
Syrečky se vyrábí z netučného tvarohu a společně se solí zraje. Následně se semele a vytvaruje do různých tvarů – tyčinky, věnečky, kolečka. Následuje opět několik dní zrání, promytí, kdy se omyjí kvasinky z povrchu a začnou působit bakteriální kultury. Proteolytický rozklad bílkovin během zrání způsobuje charakteristickou chuť.
Při výrobě se nepoužívá přidávání barviv, aromat, syřidel a stabilizátorů. K výhodám patří, že neobsahují látky způsobující celiakii a hodí se k bezlepkové dietě. Z přídavných látek mohou být přítomny regulátory kyselosti E170 a E500. Jedná se však o bezpečné látky. Syrečky mají nízkou energetickou hodnotu a minimální obsah sacharidů. Jsou vysoce stravitelné a mají málo cholesterolu. K nevýhodám patří obsažená sůl od tří do pěti procent, ale to by nemělo vadit, pokud se nebudete syrečky přejídat.
UPOZORNĚNÍ
Doporučení, rady, návody, postupy a informace zveřejněné na stránkách KUTILweb.cz nenahrazují odborné postupy, zákony a informace a mají pouze informativní charakter. Jakékoliv užití a použití těchto doporučení se děje na vlastní odpovědnost návštěvníka těchto stránek. Tyto postupy a informace byste měli vždy nejprve konzultovat s odborníkem z daného oboru a vše si důkladně ověřit. Přestože se snažíme uvádět co nejpřesnější informace, nemůžeme vyloučit některé chyby nebo nepřesnosti. Za to se předem omlouváme.
Autor/zdroj fotografie: Pavel HanzalVyhledávání firem
Souvisejíci firmy
Štítky: vaření, zdraví, potraviny